Gynaecomastie Behandeling

Wat is gynaecomastie?

Gynaecomastie is een medische term voor overdreven borstontwikkeling bij mannen. Dit kan een gevolg zijn van hormonale veranderingen (bv. in de pubertijd, op middelbare leeftijd) en/of vetophoping (bv. bij overgewicht). Ook een verstoring van de hormonale balans door het gebruik van bepaalde medicijnen of bepaalde aandoeningen of ziekten kunnen de oorzaak zijn van borstvorming bij mannen. Tenslotte zijn ook overmatige alcohol- en drugsgebruik een veel voorkomende oorzaak. Meestal treedt gynaecomastie op aan beide kanten van de borst maar het kan ook ongelijkmatig voorkomen, aan de rechter- of linkerzijde.

Wanneer heeft u baat bij een gynaecomastie behandeling?

Meestal wordt gekozen voor een chirurgische behandeling van gynaecomastie wanneer men de oorzaak ervan niet meteen kan achterhalen en dus ook geen alternatieve oplossing vindt. Vaak kiest men voor een ingreep omdat men fysieke hinder ondervindt van gynaecomastie maar de ingreep wordt vooral uitgevoerd om esthetische redenen.

Een chirurgische ingreep wordt meestal ook pas uitgevoerd wanneer het een permanente vorm van gynaecomastie betreft. Ook bij baby’s of tieners in de pubertijd kan gynaecomastie voorkomen maar vaak is het van voorbijgaande aard. In dat geval is een behandeling niet noodzakelijk omdat de borstontwikkeling tijdelijk is en meestal spontaan verdwijnt binnen de twee jaar.

Voor men op een chirurgische manier ingrijpt bij gynaecomastie wordt grondig nagegaan wat de onderliggende oorzaken kunnen zijn. De beslissing om over te gaan op een operatie wordt volledig in overleg met de patiënt gemaakt na deze grondig te informeren. Het soort chirurgische ingreep wordt gekozen afhankelijk van de omstandigheden en klachten. Afhankelijk van de elasticiteit van de huid zal men liposculptuur overwegen in combinatie met het wegsnijden van overtollig klierweefsel, vergelijkbaar met een borstverkleining.
Meestal gebeurt de operatieve ingreep bij gynaecomastie onder volledige narcose en wordt u een nachtje opgenomen in het ziekenhuis. Er wordt ook een compressieverband aangebracht dat na een week wordt verwijderd. De hechtingen worden doorgaans twee weken na de operatie verwijderd.
Na de ingreep worden er dunne buisjes geplaatst gedurende 24 uur om vocht af te voeren en bloedklonters tegen te gaan. Na drie dagen tot een week kan men de werkzaamheden terug hervatten, afhankelijk van de taken die men moet uitvoeren. Inspannende activiteiten kan men beter vermijden tot 2 à 3 weken na de behandeling.
Complexe verwikkelingen zijn bij deze ingreep erg zeldzaam. Wel is het mogelijk dat er bloeduitstortingen ontstaan, zich onregelmatigheden vormen of het litteken gaat verharden. Dr. Lemmens volgt het genezingsproces goed op en elke complicatie wordt meteen op de gepaste manier behandelt.