Liposculptuur

Wat is liposculptuur?

Liposculptuur is een ingreep die toelaat om gelokaliseerde vetophopingen te verwijderen in regio’s waar patiënten een overschot aan vetweefsel moeilijk kunnen verliezen door dieet of fysieke activiteit. Het is tot op de dag van vandaag de meeste betrouwbare manier om gelokaliseerd vetweefsel te verwijderen.

Liposculptuur is een ondertussen geperfectioneerde vorm van de vroegere liposuctie. Liposuctie gebeurde onder narcose en was traumatisch voor de weefsels. De aspiratiecanules waren immers groter en gaven meer beschadiging. Bij liposculptuur doen zich veel minder onderhuidse bloedingen voor en ontstaan geen zware kneuzingen. Er is minder nazorg nodig en het is bijna pijnloos. Het resultaat is ook veel mooier. De behandelde huid zal na de liposculptuur iets krimpen en wordt strakker. Aan een gewone liposuctie hou je soms nog onderhuidse onregelmatigheden over. Dat is met deze nieuwe techniek veel minder het geval.

De huidige technieken laten correcties toe aan het grootste deel van het lichaamsoppervlak. Ook bepaalde vormen van borstontwikkeling bij mannen (gynaecomastie) zijn op deze manier behandelbaar. Vetopstapeling binnenin de buikholte, zoals vaak bij mannen van middelbare leeftijd ontstaat, kan echter niet weggezogen worden.

Wanneer heeft u baat bij liposculptuur?

Als u last heeft van huidverslapping ten gevolge van overmatig gewichtsverlies op korte tijd of ouderdom of als u lijdt aan onregelmatige vetophoping in bepaalde lichaamsdelen kan liposculptuur een goede oplossing zijn, zowel om esthetische redenen als wanneer u er fysiek hinder van ondervindt.

Tijdens een voorbereidende consultatie zal ruim de tijd genomen worden om te analyseren welke zones voor u de beste resultaten zullen opleveren. Uiteraard zijn andere regio’s mogelijk ook te behandelen.
Bij liposculptuur wordt vetweefsel weggezogen langs enkele kleine insneden van 2 mm. Bij behoud van het lichaamsgewicht komt de vetophoping niet terug en het figuur blijft er definitief door gewijzigd.

Een van de grote voordelen van liposculptuur is, dat het onder plaatselijke verdoving kan gebeuren. Het principe is zeer eenvoudig: in de huid wordt een insteekopeningetje van enkele millimeters gemaakt. Vervolgens wordt een vloeistof (fysiologische zoutoplossing en pijnstiller) in het vetweefsel ingebracht. Daarna wordt de vetophoping zachtjes weggezogen.

Om een optimaal resultaat te verkrijgen, wordt in de privékliniek van Dr. Lemmens gebruik gemaakt van de Power Assisted Liposuction (PAL), ook wel vibra-sound liposculptuur genoemd, eventueel gecombineerd met een Nd-YAG laser. Deze techniek laat toe de onderhuid na liposculptuur extra te stimuleren tot samentrekken en huidverslapping na de ingreep tot een minimum te herleiden.

De hele liposculptuur duurt ongeveer 40 minuten tot 1 uur.

Sommige gebieden van het lichaam lenen zich meer tot liposculptuur. Bij sommige zones ziet u al onmiddellijk na behandeling resultaat. In bepaalde zones van het lichaam zijn de resultaten dan ook spectaculairder, bv. bij de buik- en maagregio, heupen, buitenkant van de bovenbenen, binnenkant van de bovenbenen, knieën en achterkant van de armen.De ingreep is bijna pijnloos. Wel kan er stijfheid optreden in de behandelde zones gedurende 1 week. Na de liposculptuur draagt u twee weken een speciale panty die de huid doet samentrekken. Deze zorgt voor een permanente massage en vermijdt dat de onderhuidse weefsels gaan zwellen. Blauwe plekken verdwijnen na enkele dagen maar onzichtbare, doch voelbare verhardingen vragen soms wat meer tijd. Dit belet echter niet dat de dagelijkse activiteit meestal al de dag na de ingreep kan hernomen worden.
Vaak zijn de resultaten van liposculptuur echt de moeite waard. Het feit dat de volledige ingreep bij kleine oppervlakten onder plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd heeft wel als negatief gevolg dat deze vaak ook wordt uitgevoerd door minder goed geschoolden in een kleine praktijk.

Daarom willen wij graag even wijzen op de risico’s daarvan. Liposculptuur is en blijft een heelkundige ingreep met mogelijke verwikkelingen, zeker bij de behandeling van grote volumes. Daarom is opvolging door een gespecialiseerde arts onontbeerlijk.