Borstverkleining

Wat houdt een borstverkleining in?

Een borstverkleining heeft als doel om de omvang van uw borsten meer in overeenstemming te brengen met uw algemene lichaamsverhouding, of u dit nu wenst om fysische of psychologische redenen. Bij een borstverkleining wordt een bepaalde hoeveelheid huid en overtollig klierweefsel weggehaald uit de borst. Vaak worden tepel en tepelhof verkleind en hoger geplaatst.

Wanneer heeft u baat bij een borstverkleining?

Een borstverkleining en/of tepelverkleining wordt meestal uitgevoerd uit medische noodzaak. Meestal wordt dit uitgevoerd bij vrouwen wiens borsten in verhouding met de rest van het lichaam te groot zijn. Als uw borsten uw bewegingsvrijheid gaan beperken of u fysiek ongemak bezorgen zoals schouder-, nek- of rugklachten, heeft u wellicht baat bij een borstverkleining. Ook mannen die last hebben van overmatige borstkliervorming (zie gynaecomastie) kunnen in aanmerking komen voor een borstverkleining.

Bij een eerste consult zal Dr. Lemmens u uitvoerig informeren over de beschikbare operatietechnieken en hun voor- en nadelen. Ook krijgt u uitgebreid informatie over het verloop van de ingreep en wat u mag verwachten van de gevolgen en de herstelfase. De specifieke gevolgen voor u kunnen in beperkte mate worden ingeschat na een onderzoek van uw borsten, de elasticiteit van uw huid en de kwaliteit en kwantiteit van uw borstklierweefsel.
Voor de ingreep wordt u even in het ziekenhuis opgenomen. U wordt daar nuchter verwacht en het operatiepatroon wordt op uw borsten getekend. De ingreep gebeurt onder narcose. Aan de onderzijde van uw borst wordt een insnede gemaakt en worden overtollig huid- en klierweefsel verwijderd. De borsten krijgen een natuurlijke vorm en vaak wordt de tepel verplaatst en de tepelhof verkleind. De ingreep duurt ongeveer twee uur. Het verwijderde weefsel wordt opgestuurd voor een routineonderzoek.
Vlak na de ingreep zijn de borsten gezwollen en vaak ingetaped ter ondersteuning. Geregeld treden er ook bloeduitstortingen op. Het effectieve resultaat kan u dus pas zien vanaf een week na de ingreep. Uw herstel wordt ook na de ingreep goed opgevolgd door Dr. Lemmens door regelmatige controle.Na een drietal weken kan u opnieuw al uw dagelijkse werkzaamheden uitvoeren. Sporten kan u weer hervatten na een zestal weken, indien u de armspieren niet te veel belast. U krijgt van ons team ook zorgvuldig uitleg over de nazorg van uw borsten. Tot een zestal weken na de behandeling wordt bijvoorbeeld aangeraden om een beha te dragen zonder beugels.
Na een borstverkleining heeft u meestal een circulair littekentje rond de tepelhof met een uitloper in de richting van uw borstplooi. Het litteken in de borstplooi zelf is meestal niet zichtbaar. Na verloop van tijd zullen de littekens verbleken en minder opvallen. De duur is afhankelijk van uw huidtype.