Vraag en antwoord

Borsten

Waaruit bestaat een borstprothese?

Een borstprothese is gemaakt van een synthetisch materiaal met vulmiddel. Deze prothese kan ingebracht worden in de borst via de eigen borstplooi, via het tepelhof of via de oksel. Voor zowel de keuze van het soort prothese als de operatietechniek zijn er verschillende mogelijkheden afhankelijk van uw lichaamsbouw en wensen.

Wat is de ‘kapselcontractuur’ bij borstimplantatie?

Bij het plaatsen van borstimplantaten wordt na de ingreep een inwendig litteken rond de protheses gevormd. Afhankelijk van de hardnekkigheid van die littekening, kan de borst harder dan normaal aanvoelen en zelfs een bolronde vorm krijgen. Dit wordt kapselcontractuur genoemd.

Klopt het dat een borstvergroting het risico op borstkanker vergroot?

Nee, dat klopt niet. In het verleden werd veel gespeculeerd omtrent mogelijke relaties tussen artritis-, spier- en collageenziektes en implantaten. Ook deed het gerucht de ronde dat borstimplantaten het risico op borstkanker konden vergroten. Het is echter nooit aangetoond dat implantaten deze aandoeningen zouden veroorzaken. Inmiddels hebben talrijke grote studies aangetoond dat vrouwen met borstimplantaten geen verhoogd risico hebben op bindweefsel- of immuungerelateerde ziektes.

Voor de screening van borstkanker blijven na een borstvergroting dezelfde richtlijnen gelden. Net als voor de ingreep blijft het mogelijk met de handen uw borsten te onderzoeken. Ook een mammografie en echografie gebeuren op dezelfde manier. Wel meldt u dit best aan de radioloog voor u een radiologisch onderzoek ondergaat.

Hoe lang gaan borstimplantaten mee?

Borstprothesen gaan niet levenslang mee. Daarom is het voorzichtig om ervan uit te gaan dat de prothesen na tien à vijftien jaar vervangen moeten worden. Door de toename van de kwaliteit van de implantaten blijft de levensverwachting van implantaten wel toenemen. De levensduur van een borstimplantaat hangt vaak af van de omstandigheden en de patiënt zelf. Meestal wordt het einde van de levensduur van een implantaat aangekondigd doordat de vorm van de borst verandert.