Talgcyste

Wat is een talgcyste?

Als haarzakjes onder het huidoppervlak gaan ontsteken, doordat de afvoerbuis van de talgklier verstopt geraakt, kunnen er talgcystes ontstaan. Meestal zijn dit onderhuidse verdikkingen waar u verder geen last van heeft maar in bepaalde omstandigheden, kunnen ze hinderlijk zijn of pijn gaan doen.

Wanneer heeft u baat bij een behandeling van uw talgcyste?

Als uw talgcyste op een hinderlijke plaats staat, bijvoorbeeld onder de rand van uw kledij, of u vindt de plaats van uw talgcyste esthetisch hinderlijk dan is het perfect mogelijk ze te laten verwijderen zonder dat er nog veel van zichtbaar is achteraf.

Voor de ingreep vergewist Dr. Lemmens zich natuurlijk of uw gezwelletje weldegelijk een talgcyste is en wat de beste manier is om het te verwijderen.
Talgcystes worden meestal opengemaakt en schoongemaakt of gedraineerd. De kleine opening die daardoor ontstaat, kan afhankelijk van de grootte van de talgcyste achteraf worden toegeplakt met steristrips of gehecht.
Na de ingreep moet u ervoor zorgen dat de wonde schoon en droog blijft. Dr. Lemmens bespreekt met u de nabehandeling. Meestal zal u een ontstekingwerende zalf moeten gebruiken in combinatie met medicatie om te voorkomen dat de talgcyste terugkomt.
In een aantal gevallen is het mogelijk dat de talgcyste gewoon terugkomt na enige tijd.