Ooglidcorrectie

Wat is een ooglidcorrectie?

Bij een ooglidcorrectie wordt net voldoende afzakkende huid onder of boven het oog weggehaald om de ogen weer een strakke, jonge en gezonde uitstraling te geven maar niet te veel, zodanig dat de normale functies van het oog niet in het gedrang komen.
Ooglidcorrectie kan zowel worden uitgevoerd op de bovenste oogleden als de onderste oogleden. In het eerste geval heet het upper-blefaroplastie en in het tweede geval wordt het lower-blefaroplastie genoemd.
Het gebeurt zowel dat mensen voor één van beide ingrepen kiezen als dat ze een combinatie van beide laten uitvoeren.

Wanneer heeft u baat bij een ooglidcorrectie?

Door de ouderdom vermindert de elasticiteit van de huid heel sterk. Ook kunnen er met de jaren wallen ontstaan door drukke of verdrietige periodes in uw leven. Of het lichtjes afhangen van de oogleden kan ook erfelijk bepaald zijn. In dat geval heeft u misschien op jonge leeftijd al baat bij een ooglidcorrectie. Vaak wordt deze ingreep uitgevoerd om esthetische redenen maar afhangende oogleden kunnen u ook fysieke hinder bezorgen en tot gezichtsvermindering leiden of een constant vermoeid gevoel van de ogen.

Ooglidcorrectie kan zowel op de bovenste als de onderste oogleden worden toegepast. U zal zeker gebaat zijn met een ooglidcorrectie van de bovenste oogleden als u last heeft van een droevige blik, verkleinde ogen, een verkleind gezichtsveld of steeds vermoeide ogen. Ooglidcorrectie van de onderste oogleden zal u vast en zeker helpen als u last heeft van verslapte huid onder de ogen, ontsierende wallen, donkere kringen of een vermoeide uitstraling.

Bij een eerste consultatie wordt samen met Dr. Lemmens besproken of u baat heeft bij een oogcorrectie en welke methode het beste past bij uw specifiek probleem. U wordt grondig ingelicht over de procedure, de voorbereiding daarop, de gevolgen en mogelijke bijwerkingen zodat er steeds accuraat en direct kan worden ingegrepen.
Een oogcorrectie gebeurt onder lokale verdoving. Bij de chirurgische correctie van het bovenste ooglid wordt een kleine insnede gemaakt in de natuurlijke plooi van het bovenste ooglid. Dan wordt de overtollige huid voorzichtig verwijderd samen met het uitgezakte spierweefsel en eventueel aanwezige vetweefsel. Soms wordt deze behandeling gecombineerd met een wenkbrauwlift om de afgezakte wenkbrauwen weer een natuurlijke plaats te geven en een droevig uiterlijk tegen te gaan. Dit gebeurt via dezelfde insnede. De wondjes worden gehecht en krijgen een waterresistente pleister. Deze ingreep duurt normaal gezien een dertigtal minuutjes.

Bij de correctie van het onderste ooglid wordt de insnede vlak onder de wimpers gemaakt, in een huidplooi. Overtollig vetweefsel en het teveel aan huid wordt voorzichtig verwijderd en de verslapte huid wordt gelift. De kleine snijwonde wordt onderhuids gehecht en met kleefstrips beschermd. Deze ingreep duurt ongeveer drie kwartier.

Na de ingreep van onderste ooglidcorrectie wordt aangeraden om gedurende een drietal uur ijs op te leggen. U moet er wel op letten dat de kleefstrips niet nat worden. Deze mogen ook tot een week na de ingreep niet worden verwijderd. Een uur na de ingreep is de verdoving uitgewerkt en kan er pijn optreden. Deze kan gemakkelijk gestild worden met een eenvoudige pijnstiller. Maar niet alle patiënten hebben achteraf een pijnstiller nodig.

Het effectieve resultaat is pas helemaal zichtbaar na een twee tot drie maanden voor het bovenste ooglid en voor het onderste ooglid na ongeveer vier maand. Een week na de ingreep wordt een controle gepland met Dr. Lemmens om de hechtingen te verwijderen en de herstel van uw huid op te volgen. Indien nodig wordt er een tweede nazicht voorzien een zestal weken na de ingreep.

Na de ingreep zijn zwelling van de oogleden en kleine bloeduitstortingen een normaal gevolg. Na twee weken zou de blauwverkleuring haast niet meer zichtbaar mogen zijn. De lichte zwelling kan twee tot vier maanden na de ingreep nog zichtbaar zijn. De pijn is vrij beperkt hoewel de intensiteit en duur varieert van patiënt tot patiënt. De arbeidsongeschiktheid van de ingreep varieert voor bovenste ooglidcorrectie van geen ongeschiktheid tot een week en voor onderste ooglidcorrectie van enkele dagen tot twee weken, afhankelijk van het beroep dat u uitoefent.

Bij bovenste ooglidcorrectie is er meestal geen litteken zichtbaar na het volledig herstel van de huid en het onderhuids weefsel. Het is wel mogelijk dat je bij het sluiten van de ogen een dun wit lijntje kan zien maar dit is erg onopvallend en ook niet bij elke patiënt zichtbaar. Voor onderste ooglidcorrectie geldt hetzelfde. Daar kan mogelijk aan de buitenzijde naast het oog een fijn kort lijntje zichtbaar zijn maar dit is ook lang niet altijd het geval.