Moedervlekjes

Wat is een moedervlek?

Onder een moedervlek wordt meestal verstaan: een verharde huidophoping of vlek op het lichaam met pigment, dus bruin gekleurd. Er zijn ook moedervlekken zonder pigment. Die worden vaak gewoon ‘pukkels’ genoemd. De medische benaming voor een moedervlek is naevus. Meestal zitten ze al op het lichaam van bij de geboorte of kinderjaren en ondervindt u er geen last van. In uitzonderlijke situaties kunnen moedervlekken spontaan gaan bloeden of jeuken of kunnen ze van vorm of kleur veranderen. Soms komen er moedervlekken bij. Ze kunnen ontstaan in enkele maanden tot een jaar.

Verandering of hinder bij moedervlekken kan wijzen op huidkanker of melanoom. Daarom is het belangrijk om moedervlekken geregeld door een huidspecialist te laten controleren. Wie er fysieke of esthetische hinder van ondervindt, kan ze laten verwijderen bij een plastisch chirurg.

Wanneer kan u het best uw moedervlek(ken) laten verwijderen?

Moedervlekken zijn ongevaarlijk zolang ze niet van kleur of vorm veranderen. Ze kunnen wel erg ontsierend zijn, bijvoorbeeld wanneer ze in het gezicht staan, of hinderlijk, wanneer ze onder de sluiting van uw beha zitten of de rand van uw broek.

Verandering of hinder bij moedervlekken kan wijzen op huidkanker of melanoom. Daarom is het belangrijk om moedervlekken geregeld door een huidspecialist te laten controleren. Wie er fysieke of esthetische hinder van ondervindt, kan ze laten verwijderen bij een plastisch chirurg.

Vooraf worden de moedervlekken altijd grondig bestudeerd. Bij enige kans op huidkanker wordt daar ook rekening mee gehouden bij de behandeling en worden er voorzorgsmaatregelen getroffen. Ook uw huidtype wordt onderzocht en men zal voor u de best mogelijke behandeling kiezen op basis van bepaalde gevoeligheden, om het best ogende resultaat te bereiken.
Het verwijderen van moedervlekken is een kleine esthetische ingreep die volledig onder plaatselijke verdoving gebeurt. Meestal worden de vlekken verwijderd door een klein sneetje te maken of door de vlek weg te branden. Bij de behandeling wordt ervoor gezorgd dat de moedervlekken zonder of met minimale littekens worden verwijderd. Al naar gelang de diepte en hardnekkigheid van de moedervlek kan deze weg worden ‘geschoren’ of uitgesneden en achteraf gehecht. Dr. Lemmens probeert er altijd voor te zorgen dat de wonde in een natuurlijke huidplooi valt, zodat eventuele littekenvorming minder opvalt. Bij verdachte pukkels of moedervlekken wordt een grotere marge genomen rondom de vlek bij het verwijderen en wordt de moedervlek achteraf microscopisch geanalyseerd, indien nodig in een laboratorium.
Indien de vlek is ‘weggeschoren’ of uitgebrand wordt deze niet gehecht. Dan ontstaat er achteraf wel een schaafwonde waar een korstje op komt dat na maximum twee weken verdwijnt. De genezen huid onder het korstje heeft wel nog wat tijd nodig om zijn natuurlijke pigment terug te krijgen.

Indien de vlek is uitgesneden en gehecht, worden de hechtingen verwijderd na een week. Er worden steristrips op geplakt die niet nat mogen worden. De wonden kunnen best wat tegentrekken, prikken en hinderen de week na de behandeling. Het effectieve resultaat is uiteindelijk pas na enkele maanden zichtbaar.

Zeker als de moedervlekken werden uitgesneden en gehecht, kan u pijn en hinder ondervinden van de wonden. Afhankelijk van de grootte van de moedervlek heeft u dan ook onderhuidse hechtingen. Deze lossen vanzelf op maar dat duurt een tijdje waardoor de wonden nog lang verdikkingen kunnen vertonen, jeuken en prikken.

Ook na het genezingsproces is het mogelijk dat er nog zichtbare littekens zijn. Afhankelijk van uw huidtype en de behandelde zone zullen deze meer of minder opvallend zijn of geheel afwezig. Deze worden vaak nabehandeld met een littekenwerende crème.