Lipoom

Wat is een lipoom?

Een lipoom is een goedaardig gezwel bestaande uit vetweefselcellen. Ze kunnen een harde kern hebben of gevuld zijn met vloeistof. Van vorm zijn ze rond of ovaal, al dat niet met uitlopers. Deze onderhuidse bultjes kunnen variëren in grootte van enkele millimeters tot centimeters groot. Ze zijn ongevaarlijk.

Lipomen kunnen overal in het lichaam voorkomen waar vetcellen zitten. De meest voorkomende plaatsen zijn de oksels, bovenbenen, onderarmen, de hals en de romp. Iedereen heeft meestal wel enkele lipomen waarvan men niet op de hoogte is. Deze zijn vaak te klein of onopvallend om te worden opgemerkt.

Wanneer er meerdere lipomen aanwezig zijn die bovendien ook pijn doen, is het mogelijk dat er sprake is van de ziekte van Dercum.

Wanneer heeft u baat bij de behandeling van uw lipoom?

Soms wordt een lipoom ervan verdacht kwaadaardig te zijn (liposarcoom). Dan is het noodzakelijk die meteen te verwijderen. Ook bij mogelijkheid van de ziekte van Dercum wordt een grondig onderzoek gedaan van de lipomen.

Meestal zijn ze goedaardig en is een behandeling niet nodig. Mensen laten soms een goedaardig lipoom verwijderen omdat ze er hinder van ondervinden, bv. omdat het onder hun kledingrand zit, of omdat het er lelijk gaat uitzien.

Vooraf wordt het lipoom grondig bestudeerd. Bij enig vermoeden dat het om een kwaadaardig lipoom gaat, worden onmiddellijk voorzorgsmaatregelen getroffen. Ook uw huidtype wordt onderzocht met zijn specifieke gevoeligheden. Op basis daarvan wordt de meest geschikte behandeling gekozen voor het verwijderen van het lipoom. Meestal is dat het verwijderen door het maken van een incisie en het hechten ervan achteraf.
De meeste lipomen worden onder plaatselijke verdoving weggesneden. Grote lipomen of lipomen die op een moeilijk bereikbare plaats staan, worden heel uitzonderlijk onder narcose verwijderd. Maar vaak kan men grote lipomen ook verwijderen door lipolyse toe te passen.
Na de ingreep kan u wat lichte hinder ondervinden van de behandeling maar na enkele dagen voelt u er niets meer van. Bij twijfel over de aard van het lipoom wordt het opgestuurd naar een laboratorium. Na een week krijgt u dan de resultaten te horen.