Lipofilling

Wat is lipofilling?

Bij lipofilling wordt natuurlijk vetweefsel naar een nieuwe plaats gebracht en vastgezet, waarna het een geïntegreerd en lichaamseigen onderdeel wordt van dat weefsel. Lipofilling is een veilige manier om vet te transporteren naar een andere plaats waar het lichaam wat meer vulling kan gebruiken en doordat er geen kunstmatige weefsels worden gebruikt, zijn de resultaten vaak erg goed.

De voordelen van lipofilling zijn dat lichaamseigen vetweefsel voor een minimum aantal complicaties zorgt in vergelijking met kunstmatige fillers en dat de huid van het behandelde gebied achteraf ook sterker en elastischer wordt. Een nadeel is dat lichaamseigen vet ook vaak op een natuurlijke manier wordt afgevoerd. Gelukkig zijn de technieken van lipofilling intussen al zo geëvolueerd dat plastische chirurgen het vet voor meer dan de helft kunnen fixeren, waardoor na ongeveer drie behandelingen een perfecte vulling wordt bereikt.

Wanneer heeft u baat bij lipofilling?

Lipofilling wordt als chirurgische procedure vaak gebruikt om zowel esthetische als reconstructieve redenen. Door de ouderdom kunnen bepaalde delen van het gelaat gaan uitzakken. Dan kan u baat hebben bij lipofilling om die delen te gaan ondersteunen door ze te vullen met lichaamseigen vetweefsel. De techniek wordt onder meer gebruikt om een platte of ingevallen kin of nagenoeg onzichtbare jukbeenderen weer vorm te geven.

Tijdens een eerste consult komt alles dat verband heeft met de behandeling grondig aan bod. Dr. Lemmens geeft u eerlijk en duidelijk advies en uitgebreide informatie over de verschillende methodes, de verwachte resultaten, de mogelijke risico’s en de nazorg. Hij gaat ook na of u zeker in aanmerking komt voor de behandeling en zal u vragen naar uw wensen en verwachtingen.
Samen met u wordt dan bepaald welke behandelmethode zal worden toegepast of, indien gewenst, een combinatie van behandelingen. Al deze afspraken worden vastgelegd in een behandelingsovereenkomst.

Om een overschot aan vet te oogsten uit het eigen lichaam wordt gewerkt met een soort kleinschalige liposculptuur waarbij slecht ongeveer 10% vet wordt verwijderd in vergelijking met de gewone liposculptuur. Dit duurt ongeveer een halfuur en de patiënt ondervindt er nauwelijks hinder van.

Het ontgonnen vet wordt bewerkt zodat het gemakkelijk weer kan worden ingebracht. Dit kan tot een twintigtal minuutjes duren.

Vervolgens wordt het vet op de gewenste plaatsen ingebracht met een stompe naald of canule en gelijkmatig verspreid zodat het met voldoende zuurstof in contact komt.

Alle onderdelen van deze ingreep gebeuren onder plaatselijke verdoving.

Afhankelijk van de manier waarop het vetweefsel werd ingebracht, zal er meer of minder zwelling optreden in de gevulde lichaamszones. Meestal is dat na een drietal dagen bijna volledig verdwenen.

Een deel van het ingebracht vetweefsel zal onvoldoende blootgesteld worden aan zuurstof waardoor het afsterft. Daardoor is er vaak een vermindering van een 25% van de totaal ingebrachte hoeveelheid vetweefsel. Hiermee wordt door specialisten rekening gehouden door iets te veel vet in te brengen. Dat is dan ook een van de redenen waarom het resultaat pas na een aantal weken goed zichtbaar is.

Deze behandeling heeft (door de kleinschalige lipostructuur) dezelfde bijwerkingen en mogelijke complicaties als een normale liposculptuurbehandeling. Zo is er een kans op bloeduitstortingen of infectie. De pijn is vergelijkbaar met spierpijn en gemakkelijk te verdrijven met een eenvoudige pijnstiller.