Hyperhydrosis behandeling

Behandeling overmatige transpiratie

 

Wat is hyperhydrosis?

Hyperhydrosis is overmatig zweten of transpireren. Zweten is een natuurlijk proces om de lichaamstemperatuur te reguleren maar bij sommige mensen ligt de zweetproductie veel hoger dan normaal. De zweetproductie kan tijdelijk toenemen bij lichamelijke inspanning, hevige emoties of het eten van gekruid voedsel. Of ze kan plots gaan toenemen naar aanleiding van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, overgewicht, menopauze, infecties, hormonale ziekten of kanker. Ook psychische factoren kunnen aanleiding geven tot hyperhydrosis. Maar bij een aantal mensen is overmatige zweetproductie erfelijk bepaald of is de oorzaak onduidelijk. Dit kan hun sociaal leven belemmeren.

Overmatig zweten kan voorkomen over het hele lichaam maar ook plaatselijk. De vaakst voorkomende zones zijn de oksels, de handpalmen en voetzolen en het gezicht.

Wanneer heeft u baat bij een hyperhydrosis behandeling?

Als u regelmatig last heeft van overmatige transpiratie over het hele lichaam of selecte gebieden zoals de handpalmen, voetzolen, oksels, liezen, romp of het gezicht of hoofd. Dit kan zichtbaar zijn door vochtige vlekken op de kleren of gepaard gaan met een onaangename geur, waardoor uw sociaal leven eronder gaat lijden of uw huishouden, omdat u meerdere keren per dag van kleding moet wisselen.

In het geval van zweetvoeten kan het zijn dat u naast een onaangename geur ook regelmatig last heeft van infecties of schimmels. Zweterige handpalmen kunnen u dan weer tegenhouden om iemand de hand te schudden of uw papier bevochtigen tijdens het schrijven. In ernstige gevallen kunnen uw handen zelfs rimpelig worden. Een vochtig voorhoofd waar geregeld zweet afdruipt, kan ook erg storend zijn bij sociale contacten.

Er zijn verschillende vormen en maten van hyperhydrosis die niet alleen huidirritatie in de hand kunnen werken maar die ook allemaal kunnen leiden tot psychologische en emotionele problemen: van onzekerheid, verminderd zelfvertrouwen tot zelfs sociaal isolement en depressie. Gezien het aantal goede behandelingen tegen hyperhydrosis is het zeker niet nodig om het zo ver te laten komen.

Tijdens een voorafgaand onderzoek wordt een diagnose gesteld van uw situatie, in sommige gevallen met behulp van een jodiumoplossing en zetmeel. Wanneer de zweetproductie niet overmatig is, kan het zijn dat u geen behandeling nodig heeft en dat u ervan af komt met een aantal tips zoals het dragen van luchtige, koele, katoenen kleding, open schoenen; het gebruik van een kwalitatieve en veilige deodorant of een ander anti-zweetmiddel; het zorgen voor meer ventilatie; het vermijden van transpiratieopwekkende voeding en stress.
Er zijn een heleboel verschillende mogelijke behandelingen beschikbaar bij hyperhydrosis: van plaatselijke en algemene behandelingen op basis van aluminiumchloride, botulinetoxine of anticholinergica tot een operatieve ingreep.

Aluminiumchloride dicht de afvoergangen van de zweetklieren en is effectief voor handen, voeten en oksels. Wel moet een behandeling met deze stof vaak worden herhaald en kan het huidirritatie veroorzaken.

Botulinetoxine wordt als stof pas vrij recent gebruikt voor het blokkeren van de zweetafscheiding. Bovendien blokkeert botulinetoxine ook de prikkeloverdracht van zenuw naar zweetklier waardoor het aanmaken van zweet wordt stopgezet. Het wordt door middel van kleine injecties plaatselijk in de huid gespoten waar dit nodig is. Het effect is onmiddellijk en verbluffend maar tijdelijk. Na drie tot zes maanden herstelt de zenuwprikkelgeleiding zich vanzelf en moet de behandeling dus worden herhaald. Ook is de behandeling vrij pijnlijk, vooral aan de handen en door het verdovend effect op botulinetoxine op de spieren zijn er ook wel risico’s aan verbonden.

Anticholinergica zijn geneesmiddelen die zich richten op de zenuwactiviteit en op die manier de zweetproductie van de zweetklieren onderdrukken. Ze worden op een eenvoudige manier toegediend als tabletten maar veroorzaken geregeld bijwerkingen als droge mond, slapeloosheid en slechte stoelgang.

Iontoforese is een behandelmethode van een kwartiertje tot twintig minuten waarbij zwakke elektrische lading wordt gebruikt. Mogelijk verstoort deze elektrische lading het ionentransport in de zweetklieren. Bij overmatig zweten aan handen en voeten worden vloeistofbakjes gebruikt waarin handen en voeten worden ondergedompeld en voor de oksels, het gezicht en de rug worden sponsachtige applicators gebruikt. Deze behandeling is ongevaarlijk moet drie keer per week worden uitgevoerd tot de hyperhydrosis is verdwenen. Mogelijke bijwerkingen zijn pijn en huidirritatie.

Hyperhydrosis kan ook worden behandeld door een chirurgische ingreep of sympathectomie waarbij een aantal zenuwknooppunten of zenuwbanen worden geblokkeerd of doorgesneden. Blokkeren is vrij effectief en geeft een tijdelijk effect van 1 tot 2 jaar terwijl het doorsnijden van de zenuwbanen een langdurige sterke afname van hyperhydrosis garandeert bij een grote meerderheid van de patiënten. Sympathectomie geeft wel een groter risico op complicaties zoals het toenemen van de transpiratie op een andere plaats in het lichaam.

Het wegsnijden van een volledig huidgebied met zweetklieren of het wegzuigen van zweetklieren is een andere optie. Wegsnijden geeft ook wel eens bijwerkingen, zoals pijnlijke of ontsierende littekens. Wegzuigen geeft goede resultaten op korte termijn maar op lange termijn zijn de effecten nog niet bekend.