Erbium-YAG laserbehandeling

Wat is een Erbium-YAG laserbehandeling?

De Erbium-YAG laser is een chirurgische of verdampende laser die een licht produceert dat vooral door water wordt geabsorbeerd waardoor de grote hoeveelheid water in het lichaam wordt verhit en het weefsel dat door de laserstraal wordt geraakt, verdampt. Deze lasertechniek stelt specialisten in staat om de huid laagje voor laagje op een zeer nauwkeurige manier te verwijderen (brede laserstraal) of om op een accurate manier te snijden (dunne laserstraal).
Dit soort moderne laserbehandeling geeft minder pijn dan andere laserbehandelingen. Nog een voordeel van dit laserapparaat is dat de huid sneller geneest, dat er nauwkeuriger mee kan worden gewerkt en dat de kans op complicaties veel kleiner is.

Wanneer heeft u baat bij een Erbium-YAG laserbehandeling?

De Erbium-YAG laserbehandeling is een effectieve techniek voor het behandelen van oneffenheden van het lichaam, diepe rimpels en lijnen. Zelfs verheven afwijkingen zoals hardnekkige acné littekens kunnen met dit apparaat worden vlak gemaakt daar het ook de productie van bindweefsel stimuleert.

In principe is de behandeling geschikt voor alle patiënten maar onze ervaring toont aan dat mensen met een donkerdere huidskleur meer risico lopen op het ontstaan van lichte of donkere pigmentvlekken na de behandeling.

Tijdens een voorbereidende consultatie wordt uw huid grondig geanalyseerd en wordt ook besproken in welke mate u gemakkelijk last heeft van littekenvorming of ervaring heeft met trage wondgenezing. Hou tijdens dit gesprek zeker geen belangrijke informatie achter voor uw specialist. Op basis daarvan wordt besloten of u een geschikte kandidaat bent voor deze behandeling.

U plant de behandeling best niet tijdens de zomermaanden of vermijdt alleszins voor (en na) de behandeling uitgebreid zonnebaden of een zonnebankkuur. Vanaf zes weken voor de behandeling zorgt u best voor een goede zonnecrème met een hoge beschermingsfactor wanneer u bij stralend weer buitenkomt. Eventuele andere noodzakelijke behandelingen of preventieve maatregelen voor de lasertherapie worden vooraf met u besproken.

Meestal worden voor de behandeling foto’s gemaakt en wordt een proefbehandeling gedaan om de reactie van de huid op de laserbehandeling uit te testen.

De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. Tijdens de behandeling wordt met behulp van een laserstraal de bovenste huidlaag verwijderd waardoor tijdelijk een wond ontstaat. Meestal wordt de behandeling beperkt tot één sessie.
Na de behandeling is een wond zichtbaar die ongeveer een week nodig heeft om te genezen. Na de genezing is het effect al bijna volledig zichtbaar. Kleine rimpels zijn doorgaans volledig verdwenen, diepe rimpels zijn minder zichtbaar. Dr. Lemmens zal u duidelijke instructies en tips geven omtrent de naverzorging van de wond. De behandelde zone zal ook rood zijn maar dit is opnieuw een tijdelijk effect dat na enkele weken of maanden zal verdwijnen. Het effectieve resultaat kan pas na enkele maanden worden beoordeeld.

Behandel de huid na de behandeling met zorg. Was ze voorzichtig zonder zeep. Bescherm de behandelde zone met een pleister indien u irritatie ondervindt van kleding en breng bij jeuk een vette huidcrème aan zonder te krabben. Bij toenemende zwelling, pijn, irritatie, roodheid en ontsteking neemt u best meteen contact op met Dr. Lemmens.

Na de behandeling wordt aangeraden de behandelde plek in te smeren met een zonnecrème (factor 50 of hoger) gedurende zes weken tot drie maanden, om pigmentvlekken te voorkomen. De zonnecrème moet minstens om de twee tot drie uur worden aangebracht. Zonnebaden of een zonnebankkuur na de behandeling worden ten strengste afgeraden. Daarom plant u de behandeling best buiten het zomerseizoen.

Vooral bij mensen met een donkere huidskleur of mensen die daar aanleg hebben voor blijvende huidletsels na beschadiging, is er een verhoogd risico op het ontstaan van lichte of donkere pigmentvlekken of ontsierende littekens na de behandeling. Normaal gezien is dit gevolg tijdelijk en verdwijnt het vanzelf na drie tot zes maanden (of hoogstens een jaar), zeker als u het advies van Dr. Lemmens volgt wat betreft de voor- en nazorg.

In heel zeldzame gevallen, bijvoorbeeld bij mensen met een zeer trage wondgenezing, kan dit permanent zijn. Het zou ook kunnen dat u kortstondig last krijgt van koortsblaasjes na de behandeling.