Correctie Afstaande Oren

Wat is correctie van afstaande oren?

De correctie van afstaande oren of flaporen wordt ook wel eens otoplastie genoemd. Deze ingreep wordt bijna uitsluitend om esthetische redenen uitgevoerd en is al mogelijk vanaf de leeftijd van 6 jaar. De ingreep voor die leeftijd laten plaatsvinden wordt streng afgeraden aangezien er dan kans is op verdere misvorming van het oor tijdens de latere groei van het kind.

Wanneer heeft u baat bij een correctie van afstaande oren?

Afstaande oren of ‘flaporen’ komen erg vaak voor en zijn vaak het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeen in de oorschelp. Het is dus goed mogelijk dat wanneer u flaporen heeft, dit een familietrek is. U heeft enkel baat bij een chirurgische ingreep of operatie indien u dit ziet als een esthetisch probleem. De afwijking geeft immers geen enkele beperking op het gehoor.

Afstaande oren kunnen in verschillende vormen voorkomen:

  • De plooi in het centrum van het oor is onderontwikkeld waardoor de oorschelp te ver van het hoofd staat. Deze vorm komt het vaakst voor.
  • De oorschelp kan te overontwikkeld zijn waardoor het volledige oor te ver van het hoofd staat.
  • De rand van het oor is te kort. Deze vorm is het meest zeldzaam en het moeilijkst te corrigeren.
Een aantal weken voor de ingreep raden we af om bloedverdunners of bloedverdunnende pijnstillers te nemen of veel look te eten, om overmatig nabloeden te vermijden. Enkele dagen voor de ingreep wordt aangeraden de haren en oorschelpen goed te wassen met een ontsmettende zeep om de kans op wondbesmetting te verkleinen.
Tijdens de ingreep wordt een sneetje gemaakt aan de achterkant van de oorschelp en wordt het kraakbeen gemodelleerd tot het een normale vorm heeft. Daarna wordt het sneetje zorgvuldig gehecht en wordt een speciaal verband aangebracht om zwellingen tegen te gaan en de oren in de juiste positie te houden. De oorschelpen worden één voor één geopereerd.

De ingreep duurt ongeveer anderhalf uur en kan bij grotere kinderen en volwassenen onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Bij kleineren kinderen geeft men vaak de voorkeur aan volledige narcose en wordt aangeraden het kind een nachtje in het ziekenhuis te laten.

Na de ingreep moet u het verband nog minstens een week dragen. U moet er ook op letten dat het verband niet nat wordt. Bij het slapen moet u ervoor zorgen dat het hoofd hoger ligt dan de rest van het lichaam. Zware fysieke inspanningen of diep vooroverbuigen moet u een tijdje vermijden.

De pijn na de ingreep is doorgaans draaglijk of te onderdrukken met een eenvoudige pijnstiller. Na het verwijderen van het verband, zal u onmiddellijk resultaat ondervinden: de oren staat nu dichter bij het hoofd. Het is mogelijk dat er nog wat bloeduitstortingen te zien zijn of wat zwellingen maar die zijn tijdelijk. Het litteken is nauwelijks zichtbaar aangezien het achter de oorschelpen zit.

Het is veilig om gedurende twee weken na het verwijderen van de hechtingen (een tiental dagen na de ingreep) nog een elastische haarband te dragen en eventueel ook later, indien u een intensieve sport beoefend zoals een gevechtssport. Indien mogelijk mijdt u dergelijke contactsporten gedurende een maand.

U kan na de behandeling ook altijd nog terecht bij Dr. Lemmens met vragen en advies. Hij volgt tenslotte ook uw genezingsproces grondig op.