Buikwandcorrectie

Wat is een buikwandcorrectie?

Bij buikwandcorrectie of abdominoplastie wordt overmatige vetopstapeling en het overschot aan huidweefsel ter hoogte van de buikwand verwijderd. Bij deze ingreep wordt opgehoopt vetweefsel weggezogen en worden overtollige huid en eventueel verslapte buikspieren opnieuw aangespannen. Het globale resultaat is een strakke buikwand en dus een strakke buik.

Wanneer heeft u baat bij een buikwandcorrectie?

Als zich ter hoogte van de buik niet alleen een vetopstapeling voordoet, maar er ook een overschot aan huid is (een hangbuikje), kan abdominoplastie een oplossing bieden. Overschot aan weefsel ter hoogte van de buikwand kan verschillende oorzaken hebben die al dan niet samen voorkomen. De voornaamste zijn zwangerschap, gewichtsschommelingen en, eerder zeldzaam, letsels of chirurgische procedures ter hoogte van de abdominale wand.

Na een uitgebreid gesprek en onderzoek wordt bepaald of u een geschikt kandidaat bent voor een buikwandcorrectie. Als u beslist de ingreep te laten plaatsvinden, is het belangrijk dat u rekening houdt met een aantal factoren: Indien u in een proces zit van gewichtsverlies of van plan bent om gewicht te verliezen in de nabije toekomst, dan wacht u best met de ingreep tot uw streefgewicht bereikt hebt. Voor vrouwen wordt een buikwandcorrectie best uitgesteld tot wanneer hun kinderwens ingewilligd is aangezien een zwangerschap de chirurgisch strakker gemaakte buikspieren en huid terug zal doen uitrekken. Na een eerste consultatie zal u al een duidelijk beeld hebben of de ingreep voor u geschikt is.
Bij de klassieke buikwandcorrectie wordt het exces aan huid en vetweefsel verwijderd en worden ook de spieren aangespannen. De ingreep duurt gemiddeld een tweetal uur. Afhankelijk van de complexiteit en individuele details kan dat wat langer of korter zijn. Na het losmaken en het wegnemen van de overtollige huid, worden meestal ook de buikspieren aangespannen (diastaze correctie). Hierbij worden de 2 rechte buikspieren bij elkaar gebracht waardoor deze spieren terug optimaal kunnen werken. Dit gaat vaak gepaard met een vermindering van rugklachten aangezien deze spieren nu efficiënter zijn.

In de meeste gevallen combineert Dr. Lemmens deze ingreep met een liposculptuur ter hoogte van de flanken. Dit laat toe om een harmonieus resultaat te verkrijgen met een goed evenwicht tussen buik, flanken en rug (zie ook liposculptuur). Meestal kan de combinatie van deze twee ingrepen veilig worden uitgevoerd. Maar om de doorbloeding van de weefsels niet in het gedrang te brengen, is het in uitzonderlijke gevallen nuttig om de liposculptuur tijdens een tweede ingreep uit te voeren. Op die manier wordt het risico op wondcomplicaties verminderd.

De ingreep duurt gemiddeld een tweetal uur. Afhankelijk van de complexiteit en individuele details kan dat wat langer of korter zijn. Als er veel huid wordt weggenomen, moet voor de navel doorgaans een nieuw gaatje worden gemaakt in de aangespannen huid. De navel blijft echter op zijn normale plaats staan.

Soms kan ook een mini-abdominoplastie uitgevoerd worden. Bij deze ingreep wordt een kleinere hoeveelheid aan huid verwijderd en worden de spieren terug strakker gemaakt. Het voordeel is dat de navel in dat geval niet verplaatst hoeft te worden. Zo vermijdt men een litteken rond de navel. Het litteken zal ook korter zijn. Niet iedereen komt echter in aanmerking voor dergelijke procedure. Maar dit wordt vooraf onderzocht en steeds samen met u besproken tijdens de consultatie.

De eerste 24 uur na de ingreep zijn het lastigst. De huid is namelijk aangespannen en zal ervoor zorgen dat u niet volledig rechtop kan staan of volledig gestrekt kan liggen.

Toch is het belangrijk om tijdens de dagen na de ingreep al wat rond te stappen in de kamer om de kans op bloedklonters in de diepe bloedvaten te vermijden en andere complicaties te voorkomen. Meestal zullen ook dagelijks, ter preventie van bloedklonters, onderhuidse injecties worden gegeven, om het risico zo laag mogelijk te houden.

Na de ingreep zal gedurende enkele weken er een zekere ongevoeligheid zijn ter hoogte van de buikwand, meestal onder de navel. Dit gevoel komt meestal geregeld terug gedurende de volgende maanden. Zoals elk litteken zal het litteken ter hoogte van de bikinilijn er wat roder uitzien gedurende de eerste maanden, waarna het een zeer discrete huidskleur krijgt. Dr. Lemmens tracht steeds het litteken zo veel mogelijk te verbergen in de bikinilijn indien dit technisch mogelijk is.

De werkonbekwaamheid is afhankelijk van het type werk dat u verricht, maar gemiddeld worden best 3 weken werkonbekwaamheid voorzien. Sport en andere zware fysische activiteiten worden best vermeden gedurende een periode van 6 weken. Zeker indien een buikspiercorrectie is uitgevoerd, is het tillen van zware lasten verboden.