Borstvergroting

Wat houdt een borstvergroting in?

Een borstvergroting heeft als doel het volume van de borsten te vergroten en de vorm te verbeteren door het plaatsen van een implantaat achter de borstklier of borstspier. Hierdoor krijgen de borsten een harmonieus en aantrekkelijk uiterlijk waarbij de proporties met uw schouders, thorax en heupen worden gerespecteerd.

Waaruit bestaat een borstprothese?

Een borstprothese is gemaakt uit synthetisch materiaal met een vulmiddel. Deze prothese kan ingebracht worden in de borst via de eigen borstplooi, via het tepelhof of via de oksel. Voor zowel de keuze van het soort prothese als de operatietechniek zijn er verschillende mogelijkheden afhankelijk van uw lichaamsbouw en wensen.

Dr. Lemmens werkt enkel met borstimplantaten van de hoogste kwaliteit (CE en/of FDA markering) die een stabiele vulmiddelen bevatten. Na de ingreep krijgt u een certificaat van de prothesen die geplaatst zijn.

Het bepalen van type en volume van implantaat dat voor u het meest geschikt is, is een heel belangrijk proces. Daarom is het van groot belang om samen ruim de tijd te nemen om dit uit te zoeken. Tijdens een eerste consultatie zal Dr. Lemmens en zijn team u grondig informeren over de meest courante en actuele mogelijkheden.Voor het bepalen van het beoogde volume beschikt het centrum over een ‘real life’ sizingsysteem, zodat u onmiddellijk het resultaat van verschillende volumes van borstprothesen gesimuleerd kan zien.
De ingreep gebeurt onder narcose in daghospitalisatie. Voor dit soort ingrepen is het uitzonderlijk als patiënten moeten overnachten. Meestal kan u dezelfde dag nog naar huis.
In het verleden werd veel gespeculeerd omtrent mogelijke relaties tussen artritis-, spier- en collageenziektes en implantaten met synthetische vulling. Het is echter nooit aangetoond dat deze implantaten deze aandoeningen zouden veroorzaken. Ook hebben talrijke grote studies inmiddels aangetoond dat vrouwen met borstimplantaten geen verhoogd risico hebben op bindweefsel- of immuungerelateerde ziektes. Er is ook belangrijk te weten dat er geen relatie is tussen borstvergroting en borstkanker. Voor de screening van borstkanker blijven na een borstvergroting dezelfde richtlijnen gelden. Net als voor de ingreep blijft het mogelijk met de handen uw borsten te onderzoeken. Ook een mammografie en echografie gebeuren op dezelfde manier. Wel meldt u dit best aan de radioloog voor u een radiologisch onderzoek ondergaat.
Naast de algemene problemen en verwikkelingen die bij een ingreep kunnen voorkomen, kunnen borstprothesen ook verschillende specifieke problemen stellen. Het lichaam vormt een inwendig litteken rond de prothese. Afhankelijk van de hardnekkigheid van die verlittekening kan de borst harder dan normaal aanvoelen en zelfs een bolronde vorm krijgen. Dit wordt kapselcontractuur genoemd.

Soms is de rand van de prothese ergens met de vingers te voelen. Zelfs als de vergrote borsten erg natuurlijk aanvoelen, gaan zij bij het neerliggen minder afvlakken dan eigen borstweefsel.

In extreme omstandigheden is ruptuur of het scheuren van implantaten mogelijk. Het kan voorkomen na een direct trauma of druk op de thorax maar dit is heel zeldzaam. Een ruptuur van het implantaat wordt bevestigd aan de hand van een echografie. In onze privékliniek wordt steeds cohesie synthetische gel gebruikt waardoor de inhoud van het implantaat niet uit de prothese zal lekken.

Hoe lang gaan borstimplantaten mee?

Borstprothesen gaan niet levenslang mee. Daarom is het voorzichtig om ervan uit te gaan dat de prothesen na tien à vijftien jaar vervangen moeten worden. Door de toename van de kwaliteit van de implantaten blijft de levensverwachting van implantaten wel toenemen.

De levensduur van een borstimplantaat hangt vaak af van de omstandigheden en de patiënt zelf. Meestal wordt het einde van de levensduur van een implantaat aangekondigd doordat de vorm van de borst verandert. Dan is borstimplantaten vervangen erg raadzaam.